29 Ocak 2014 Çarşamba

HUMUS




















Humus çok lezzetli benimde çok sevdiğim mezelerden biridir.Nohutu bir gece önceden haşlayarak veya hazır nohut konservesi kullanarakta yapılabilir.
Eğer blender kullanılarak yapılacaksa nohutların kabuklarını soymak gerekmez ama eğer ezilerek yapılacaksa kabukları mutlaka soyulmalıdır.. 

HUMUS
Malzmeler:
2Su bardağı Haşlanmış Nohut
1/2 su bardağı Tahin
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
2Limon
3-4Diş sarımsak
Tuz 
Kimyon

Yapılışı:
Akşamdan ıslatılmış nohut haşlanıp suyu süzülür, pürüzsüz olana dek blender 'dan geçirilir..Üzerine ezilmiş sarımsak,tahin,zeytinyağı,limon,tuz,kimyon eklenip iyice karıştırılır kıvam çok yoğunsa (gerekirse) azar azar  su eklenerek kıvamı açılıp ayarlanır ve servis tabağına alınarak üzerine  sızma zeytinyağı gezdirilip nohut taneleri ve pul biberle süslenir...
Afiyet olsun...

 

 

26 Ocak 2014 Pazar

HAVUÇ GÖRÜNÜMLÜ PATATES SALATASI

HAVUÇ GÖRÜNÜMLÜ PATATES SALATASI
Malzemeler:
Patates
Domates biber salçası karışımı
Sarımsak
Sıvıyağ
Tuz
Karabiber,kimyon,kırmızı toz biber,pul biber
Maydonoz veya dereotu

Patatesler kabukları soyulup haşlanır,rendelenip salça,sıvıyağ,ezilmiş sarımsak,tuz ve baharatlar eklenip yoğrulur ve parçalar koparılıp havuç şekli verilir.Maydonoz veya dereotuylada saplarının görünümü verilip buzdolabında bekletilir...




 

16 Ocak 2014 Perşembe

MUHALLEBİLİ KADAYIF


















En çok sevdiğim tatlıların başında geliyor bu muhteşem tatlı..Mutlaka denenmesi gereken tariflerden....

MUHALLEBİLİ KADAYIF
250-300gr.yaş tel kadayıf
4-5 yemek kaşığı şeker
1Su bardağı İri kırılmış ceviz 
1Çay bardağı sıvıyağ 

Muhallebisi:
4Yemek kaşığı Un
3Yemek kaşığı Nişasta
1Su bardağı şeker
1lt. Süt
1Paket krema
1Paket vanilya

Yapılışı:
Öncelikle kadayıfı küçük küçük parçalayalım,sıvıyağı bir tavaya alıp kızdıralım ve kadayıfı ekleyip kavururken şekeride ilave edelim kadayıfın rengi dönene kadar kavurup cevizi ekleyelim çok azda böyle kavurup ocaktan alalım..
Muhallebisini hazırlamak için bir tencereye un,nişasta,şeker ve sütü alıp sürekli karıştırarak koyulaşana dek pişirelim ocaktan aldıktan sonra vanilyayı ekleyip karıştırıp soğumaya bırakalım..
Muhallebi soğuduktan sonra kremayı ekleyip mixerle çırpalım...
Dikdörtgen veya kare bir borcama kadyıfın yarısını serpip üzerini elimizle düzeltelim ve muhallebiyi dökelim.Muhallebinin üzerinede kadayıfın diğer yarısını heryerine gelecek şekilde serpip düzeltelim..Tatlıyı buzdolabına kaldırıp birkaç saat bekledikten sonra servis yapalım(mümkünse bir gece bekletilmeli)
Afiyet olsun... 


 

 

14 Ocak 2014 Salı

HURMALI KURABİYE








































Bu  kurabiyenin tarifi mutfakta1inci.blogspot.com 'dan kendisine paylaşımı için teşekkür ederim...Görünce hemen denemek istedim iyikide denemişim çok leziz kurabiyelerim oldu mutlaka denemelisiniz...

HURMALI KURABİYE
Malzemeler:
125 gr. Tereyağ(oda sıcaklığında)
1Çay bardağı sıvıyağ
1Yumurta
5Yemek kaşığı nişasta
1Çay bardağı pudra şekeri
1Paket vanilya
1Paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

İçine:
Yumuşak Hurma(çekirdeği çıkarılmış)
Badem veya fındık

Üzerine:
Pudra şekeri

Yapılışı:
Öncelikle hurmaların çekirdekleri çıkarılır ve içlerine bütün badem veya fındık konur hazırlanır...
Hamuru için bütün malzemeler bir kabın içinde yoğrularak hazırlanır.Hamurdan parçalar koparılarak yuvarlanıp avuçiçinde açılıp ortalarına içine badem yerleştirilmiş bütün hurma konur kapatılıp badem şekli verilir..Yağlı kagıt serilmiş tepsiye dizilerek önceden ısıtılmış 180dereceli fırında hafif pembeleşene dek pişirilir...Servis yaparken üzerlerinepudra şekeri serpilip servis yapılır...
Afiyet olsun...

7 Ocak 2014 Salı

PORTAKALLI ZENCEFİLLİ KEK


























Malzemeler
3Yumurta
1,5Su bardağı şeker
1Su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
1Portakal kabuğu rendesi
2Çay bardağı sıvıyağ
1Paket kabartma tozu
bir çimdik tuz
1Tatlı kaşığı toz zencefil
1çay kaşığı tarçın 
isteğe göre iri çekilmiş badem veya ceviz
3Su bardağına yakın Un(normal kek kıvamına göre ayarlanır)
2Adet portakal

Yapılışı:
Derin bir çırpma kabına oda sıcaklığındaki yumurtalar alınıp mixerle çırparken şeker eklenip çırpılır,
üzerine portakal suyu,sıvıyağ eklenip devam edilir,portakal kabuğu rendesi,tuz,zencefil,tarçın,badem veya ceviz ilave edilip en son kabartma tozu ve unla çırpılır.
Kalıp önce yağlanır ince yuvarlak dilimlenmiş kabuklu portakallar kalıba yerleştirilip üzerine hazırlanan kek hamuru dökülür,önceden ısıtılmış 175 dereceli fırında pişirilir...Fırından çıkınca soğuduktan sonra kalıp ters çevrilip çıkarılır...
Afiyet olsun...

5 Ocak 2014 Pazar

3-2-1 POĞAÇASI


















3-2-1 POĞAÇASI
Malzemeler:
2Su bardağı yoğurt
1Su bardağı sıvıyağ
3Paket Kabartma tozu
1Tatlı kaşığı tuz
Alabildiği kadar Un
Üzeri için galeta unu 

İç malzemesi:
Beyaz Peynir(ufalanmış)
Kıyılmış maydonoz  

Yapılışı:
Bir yoğurma kabına yoğurt,sıvıyağ,tuz,kabartma tozu alınarak yavaş yavaş un ilavesiyle yumuşak bir hamur yoğrulur.Hamur biraz dinlendirildikten sonra parçalar kopararak avucunuzda açılıp ortasına iç malzemeden konulur ve yuvarlanıp galeta ununa bulanır yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilip önceden ısıtılmış 180- 200dereceli fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir...
Afiyet olsun... 

3 Ocak 2014 Cuma

ETLİ BEYAZ LAHANA SARMASI



















ETLİ  BEYAZ LAHANA SARMASI
Malzemeler:
1Adet beyaz lahana
Kıyma
Kuru soğan
Maydonoz,nane
Pirinç
Domates salçası
Biber salçası
Nar ekşisi
Sarımsak
Tuz,karabiber,kimyon,kırmızı biber,pul biber,kuru nane
istenilen baharatlar eklenebilir...
Margarin yada sıvıyağ(ben sıvıyağ kullanıyorum)

Yapılışı:
İlk olarak beyaz lahana yıkandıktan sonra yaprakları ayrılarak kaynayan suda haşlanır(sadece biraz yumuşaması sarılacak kıvama gelmesi yeterli) ....
İç malzemeyi hazırlamak için bir kaba kıyma,yemeklik doğranmış kuru soğan,sarımsak,kıyılmış maydonoz,nane,pirinç,salçalar,nar ekşisi,tuz, baharatlar ve yağ alınarak azıcık su ilavesiyle yoğrulur...
Haşlanan lahanadan parçalar keserek iç malzemeden konulup sarılıp tencereye dizilir bittikten sonra 
sarmaların üzerine sarma taşı veya porselen bir tabak konulup üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edilir ve tencerenin kapağı kapatılıp kısık ateşte pişirilir...
Eğer üzerine ayrıyetten sos yapmak istemezseniz ozaman ilave edeceğiniz suya salça ekleyerek salçalı su yapıp tencereye ekleyip pişirin...

SOSU İÇİN:
Çok az yağda salça kavrulup azıcık suyla açılıp pişirilir....
Sarmaları servis yaparken üzerlerine gezdirilir.....
Afiyet olsun.... 

2 Ocak 2014 Perşembe

MOZZARELLA PEYNİRLİ SÜPRİZ KÖFTE


















 MOZZARELLA PEYNİRLİ SÜPRİZ KÖFTE
Malzemeler
3oogr.orta yağlı kıyma
1kuru soğan
2Yemek kaşığı galeta unu
1Diş sarımsak
tuz,karabiber,kimyon
Mini mozzarella peynir(bana 20tanelik bir paket yetti)

Yapılışı:
Kıyma,rendelenmiş soğan,galeta unu,ezilmiş sarımsak tuz ve baharatlar karıştırılarak yoğrulur ve 15dakika buzdolabında bekletilir..
Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanıp bastırarak açıp ortalarına bir tane mini mozzarella peynir konulur ve kapatılarak minik toplar yapılır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilerek önceden ısıtılmış 200dereceli fırında kızarana dek pişirilir sıcak servis yapılır...
Afiyet olsun....  

 

29 Aralık 2013 Pazar

NARLI YEŞİL MERCİMEK SALATASI



















NARLI YEŞİL MERCİMEK SALATASI
Malzemeler:
Haşlanmış yeşil mercimek
Rendelenmiş havuç
Taze soğan(kıyılmış)
Maydonoz(kıyılmış)
Dereotu(kıyılmış)
Nar taneleri
Sıvıyağ
Limon
Nar ekşisi
Tuz,karabiber,pul biber

Yapılışı:
Bütün malzemeler karıştılıp servis tabağına alınarak nar taneleri ile süslenir...
Afiyet olsun.... 
 

27 Aralık 2013 Cuma

ZEYTİNYAĞLI PORTAKALLI KEREVİZ DOLMASI




















PORTAKALLI KEREVİZ DOLMASI
Malzemeler
2Adet kereviz
2Havuç(küp doğranmış)
1Çay bardağı konserve veya haşlanmış bezelye
15 adet arpacık soğan
1Patates(küp doğranmış)
1Çay bardağı Sızma zeytinyağı
1Su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
1Limon suyu
1Tatlı kaşığı toz şeker
Tuz
Dereotu

Yapılışı:
ilk olarak kerevizler soyulup ortadan(eninden) ikiye kesilir içleri oyulur ve  limon sıkılmış suya atılır (kararmamaları için)
Diğer tarafta zeytinyağ tencereye alınıp kızdırılır arpacık soğan atılıp sotelenirken küp doğranmış havuçta eklenir sotelemeye devam edilir küp doğranmış patatesde eklenip bezelyede ilave edilir tuz,şeker eklenip karıştırılır ve kerevizler tencereye yerleştirilip üzerine 1bardak portakal suyu,1limon suyu ve bir bardak sıcak su dökülüp tencerenin kapagı kapatılıp kısık ateşte pişmeye bırakılır...Kerevizler yumuşayana dek pişirilip soğumaya bırakılır..
Kerevizler  tencereden bir servis tabağına alınıp havuçlu bezelyeli patatesli karışımdan kerevizlerin içlerine konulup üzerleri dereotuyla süslenir...
Afiyet olsun...
 
 

26 Aralık 2013 Perşembe

ÇÖP ŞİŞTE HAMSİ



















ÇÖP ŞİŞTE HAMSİ 
MAlzemeler:
1Kg. hamsi
Un
Sıvıyağ
Çöp şiş
Tuz

Hamsiler temizlenip yıkanıp suyu süzdürülür...
Una tuz ilave edilip karıştırılır ve balıklar unlanarak tek tek çöp şişe geçirilip dizilir..Hepsi bittikten sonra tekrar una bulanıp fazla unu silkelenip kızgın sıvıyağda kızartılır...
Afiyet olsun...
 

15 Aralık 2013 Pazar

YALANCI İÇLİ KÖFTE

























YALANCI  İÇLİ KÖFTE
Dışı için malzemeler:
1,5 Su bardağı ince bulgur
2Adet patates
1Yumurta
1Yemek kaşığı un
1Yemek kaşığı salça

İç malzemesi:
250 gr. Kıyma
1Kuru soğan
1Çay bardağı iri çekilmiş ceviziçi
Maydonoz
Tuz,karabiber.kimyon,pul biber 

Kızartmak için:
Sıvıyağ

Yapılışı:
İlk olarak ince bulguru geniş bir kaba alıp üzerini geçmeyecek kadar kaynamış su dökülüp üzeri kapatılıp şişmesi için dinlenmeye bırakılır.(kısır yapar gibi..)
Diğer tarafta patatesler soyulup haşlanır...
İçini hazırlamak için tavaya az sıvıyağ konulup kıyma kavrulurken yemeklik doğranmış soğanda eklenerek kavrulur tuz baharatlar eklenip ince kıyılmış maydonoz,ceviziçi ilave edilip ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır( soğuduktan sonra birazda buzdolabında bekletilirse daha iyi olur )
Haşlanmış patatesi ezip püre haline getirilir ve bulgura eklenerek karıştırılır üzerine yumurta,salça,un,tuz ilavesiyle yoğrulur.Yoğrulan harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak elde yuvarlaklar yapıp içleri oyulur ve hazırlanan iç malzemeden konularak kapatılır oval şekli verilir...(yuvarlakları yaparken arada eller az suyla ıslatılır)
hazırlanan köfteler bol kızgın yağda kızartılır sıcak servis yapılır...
Afiyet olsun... 
   
 

25 Kasım 2013 Pazartesi

BAHARATLI ATIŞTIRMALIK VE ÇUBUKLAR

















 




















BAHARATLI ATIŞTIRMALIK VE ÇUBUKLAR
Malzemeler:
125gr. Tereyağ veya Margarin
2Yemek kaşığı şeker
2Yemek kaşığı sirke
1Tatlı kaşığı mahlep
1Tatlı kaşığı tuz
1Yumurta (akı içine sarısı dışına)
1Çay bardağı sıvıyağ
Aldığı kadar Un

Üzeri için:
susam
Karabiber
Kimyon
Pul biber
Zerdeçal
Kırmızı biber vb.çeşitli baharatlar  

Yapılışı:
Yoğurma kabına bütün malzeme alınarak yoğrulur kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır.Hamurdan istenilen şekiller yapılarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilip üzerlerine ayrılan yumurta sarısı sürülüp çeşitli baharatlar serpilierek önceden ısıtılmış 180dereceli fırında pembeleşene dek pişirilir..  
Afiyet olsun...

10 Eylül 2013 Salı

ŞERİT POĞAÇA





















Malzemeler:
1Su bardağı ılık süt
1/2 Su bardağı ılık su
1/2 Su bardağı sıvıyağ
2Yemek kaşığı şeker
1,5 Tatlı kaşığı tuz
1Yaşmaya veya 1paket kuru maya
Un

iç malzeme:
istenilen herhangi bir malzeme olabilir

Üzeri için:
Yumurta sarısı
Arzuya göre susam.çörekotu.haşhaş    

Yapılışı:
Öncelikle süt ve şekerle maya eritilip diğer malzemeler eklenerek yoğrulur ve hamur üzeri kapatılıp mayalanmaya bırakılır...
Hamur iki katına çıkıp mayalandıktan sonra parçalar koparılıp avuçiçiyle bastırarak açılır üst kenarına malzemeden konulup alt tarafı yani boş kalan yerden aşağıdan tamamen koparmadan şeritler kesilir  ve rulo yapar gibi sarılıp ay şekli verilir yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilip birazda böyle tepside mayalandırılır üzerlerine yumurta sarısı sürülüp susam veya çörekotu veya haşhaş serpilip önceden ısıtılmış 200derceli fırında kızarana dek pişirilir..
Afiyet olsun...  

28 Ağustos 2013 Çarşamba

ELMALI GÜL KURABİYE






















ELMALI GÜL KURABİYE
125 gr. Margarin veya tereyağı
1Yumurta
1Çay bardağı sıvıyağ
1Çay bardağı yoğurt
1Çay bardağı pudra şekeri
1Çay bardağı nişasta
1Paket kabartma tozu
1Paket vanilya
Aldığı kadar un

İç malzemesi için:
4Elma
4Yemek kaşığı şeker
2 Tatlı kaşığı tarçın
İri çekilmiş fındık veya ceviz

Yapılışı:
Oda sıcaklığında yumuşamış margarin ve diğer malzemeler karıştırılarak yoğrulup yumuşak bir hamur elde edilir...
İç malzesi elmalar soyularak rendelenip şeker eklenerek suyunu çekene dek pişirilip tarçın ve ceviz eklenerek hazırlanır...
Hamur tezgahta merdaneyle  açılarak bir çay bardağı yardımıyla yuvarlaklar kesilir.(Bir yuvarlağın yarısına gelecek şekilde diğer yuvarlak üstüne konup) bu şekilde dört yuvarlak üstüste dizilerek en üste gelen yuvarlağa iç malzemeden konulup rulo yapılır ve ikiye kesilir bu şekilde gül şekli elde edilir yağlanmış tepsiye dizilerek önceden ısıtılmış 175-180dereceli fırında beyaz kalacak şekilde pişirilir ve soğumaya bırakılır servis yaparken üzerlerine pudra şekeri serpilir...
Afiyet olsun...
 

30 Temmuz 2013 Salı

KARAMEL SOSLU ZENCEFİLLİ KEK




















Tarif  Yasin Sözen Chef' ten nefis bir kek oldu deneyin derim....

KARAMEL SOSLU ZENCEFİLLİ KEK
Malzemeler:
150 gr. Bal(2yemek kaşığı)
3/4 su bardağı esmer şeker
1+1/4 su bardağı sıcak su
2su bardağı un
1,5çay kaşığı toz zencefil
1,5çay kaşığı tarçın
1paket kabartma tozu
3/4 çay kaşığı karbonat
1/4çay kaşığı tuz
90gr.Tereyağ
1yemek kaşığı şeker
1Yumurta

Karamel sosu:
1su bardağı şeker
85gr.tereyağ
1küçük kutu krema

Yapılışı:
Kaynar su,bal ve esmer şeker karıştırılıp soğumaya bırakılır.
Ayrı bir yerde un,baharatlar,kabartma tozları karıştırılır..
Çırpma kabında tereyağ,beyaz şeker ve yumurta mixerle çırpılır, buna diğer bütün karışımlar eklenerek çırpılıp 20x23 cm yağlanmış borcama dökülür 175dereceli önceden ısıtılmış fırında 30-40dk pişirilir...
Sosunu hazırlamak için kısık ateşte şeker eritilip tereyağ eklenir kremada eklenerek  karıştırılır...
Kek servis yapılacağı zaman üzerine sosdan gezdirilerek servis yapılır...
Afiyet olsun...
     

19 Temmuz 2013 Cuma

KEK KALIBINDA ZEYTİNLİ BALON EKMEKÇİKLER





















KEK KALIBINDA BALON EKMEK
Malzemeler:
1Su bardağı ılık süt
1/2 Su bardağı ılık su
1/2 Su bardağı sıvıyağ
2Yemek kaşığı şeker
1,5 Tatlı kaşığı tuz
1Yaş maya
Un (aldığı kadar)

İç malzeme:
Çekirdekleri çıkarılmış siyah zeytin veya zeytin ezmeside olabilir

Üzeri için:
1Yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
Kekik
1Diş sarımsak

Yapılışı:
İlk olarak derin bir kaba maya süt ve şeker alıanarak maya eritilir,diğer malzemelerde eklenerek yoğrulup yumuşak bir hamur elde edilir ve üzeri kapatılıp mayalanmaya bırakılır..
Diğer tarafta üzeri için ocakta tereyağ eritilip ezilmiş sarımsak ve kekik eklenip ocaktan alınır soğumaya bırakılır...
Hamur mayalandıktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koaparılarak yuvarlanıp elde açılır içine zeytin konulup kapatılır ve erittiğimiz tereyağına bulanıp yuvarlanır kek kalıbına konulur hamur bitene kadar bu işlem yapılıp önceden ısıtılmış 200dereceli fırında kızarana dek pişirilir...Fırından çıktıktan sonra soğutulup kalıp ters çevrilerek servis yapılır..
Afiyet olsun..
       

18 Temmuz 2013 Perşembe

AVOCADO DİP SOS-2-



















AVOCADO DİP SOS
Malzemeler:
1Tane olgunlaşmış avocado
1Diş sarımsak
Yarım limon
Tuz

İyice yumuşamış avocadonun kabuğu soyulup çekirdeği çıkarılır ve ezilip püre haline getirilir.
Üzerine tuz,ezilmiş sarımsak,limon suyu eklenerek karıştırılır...
Özellikle Kalamar yanına servis edilebilecek güzel bir sostur....
Afiyet olsun....

BULGUR PİLAVI





















BULGUR PİLAVI
Malzemeler:
1Su bardağı pilavlık kalın bulgur
1Adet kuru soğan
2Sivri biber
1-2 domates
1diş sarımsak
1Yemek kaşığı domates salçası
Sıvıyağ veya tereyağla sıvıyağ karışımıda olabilir
1adet et bulyon
tuz,pul biber
2su bardağı su 

Yapılışı
Tencereye yağ alınıp üzerine yemeklik doğranmış soğan ve sarımsak eklenir sotelenir küçük doğranmış biber ilave edilip devam edilir kabukları soyulmuş küp doğranmış veya rendelenmiş domateste eklenerek sotelemeye devam edilir salça ilave edilir domates suyunu çekene dek sotelenip bulgur eklenerek kavrulur,et bulyon sıcak suda eritilerek bulgura su eklenir tuzu pulbiberide eklenip karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılarak kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu çekene dek pişirilip demlenmeye bırakılır...
Afiyet olsun... 

17 Temmuz 2013 Çarşamba

KÖZLENMİŞ PATLICAN VE KIRMIZI BİBER SALATASI

 KÖZLENMİŞ PATLICAN VE BİBER SALATASI
Malzemeler:
Közlenmiş patlıcan veya konservesi
Közlenmiş kırmızı biber
Sarımsak
Sirke
Zeytinyağı
Tuz
Limon

Köz patlıcan ve biber ufak doğranır ezilmiş sarımsak,sirke,limon,tuz ve zeytinyağı eklenerek karıştırılır servis tabağına alınır...
Afiyet olsun.. 

TOYGA ÇORBASI




















TOYGA ÇORBASI
Malzemesi:
1Su bardağı buğday
1/2 Su bardağı nohut
1Kase yoğurt
2Yemek kaşığı un
Su
tuz,kuru nane 
üzeri için tereyağı(sıvıyağda olabilir)

Yapılışı:
İlk olarak bugday ve nohut ayrı ayrı akşamdan ıslatılır .
Ertesi gün  nohut haşlanıp süzülür.Bugday suyla haşlanırken (yumuşadıktan sonra) üzerine haşlanan nohut ilave edilip bir süre beraber pişirilir.
O pişerken terbiyesi için bir kasede yoğurt,un ve az soğuk suyla çırpılır kıvamı açılınca kaynamakta olan sudanda ilave edilir(terbiyenin kesilmesini önlemek için)  hazırladığımız bu terbiye kaynayan nohut ve bugdayın üzerine yavaş yavaş karıştırarak dökülür,tuzu eklenip istenilen kıvama gelince ocaktan alınır..
Üzeri için tavada tereyağını veya sıvıyağı kızdırıp üzerine kuru nane ilave edilip ocaktan alınır ve çorbanın üzerine gezdirilir....
Afiyet olsun...
  

12 Temmuz 2013 Cuma

MİDYE BÖREK























MİDYE BÖREK
Malzemeler:
1Çay bardağı yoğurt
1Çay bardağı sıvıyağ
1Yumurta
1Paket kabartma tozu
1Çay kaşığı tuz
1Yemek kaşığı sirke
Aldığı kadar Un
Açmak için Nişasta
Üzerine sürmek için Tereyağ

İç malzemesi:
İstenilen bir iç malzemesi seçilir
Maydonoz+peynir karışımı olabilir
Kavrulmuş soğan kıyma olabilir

Yapılışı:
İlk olarak derin bir yoğurma kabına yoğurt,sıvıyağ,yumurta,tuz,sirke alınarak karıştırılıp kabartma tozu ve un ekleyerek yoğrulup yumuşak bir hamur elde edilir..
Hamur dinlenmeye bırakılır.
Diğer tarafta iç malzeme hazırlanır.
Dinlenen hamur 8 veya 10 bezeye ayrılır.Bezeler tek tek nişasta serpilerek tabak büyüklüğünde açılıp aralarınada nişasta serpilerek üstüste konur ve hepsi birden açılabildiği kadar açılır.
Açılan hamur rulo yapılıp bir cm. kalınlığında kesilir.
Kesilen parçaları çevirip eninden (geniş kısmından) avuçiçiyle bastırıp açılır ve iç malzemden konulup kapatılır böylece midye şekli almış olur,yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilerek üzerlerine eritilmiş tereyağı sürülür önceden ısıtılmış 180dereceli fırında pişirilir...
Afiyet olsun...
    
  

9 Temmuz 2013 Salı

ÇİKOLATA ŞELALESİ






















Bu nasıl muhteşem bişeydir yemelere doyulmuyor adının hakkını fazlasıyla veriyor:) ilk denememden sonra kaç defa yaptım hatırlamıyorum pratik,kolay,görüntü süper lezzet muhteşem hemen mutfağa girin bence:)  Bu ölçülerle 4adet çıkıyor bilginize....

 ÇİKOLATA ŞELALESİ
Malzemeler:
2yumurta(oda sıcaklığında)
3yemek kaşığı şeker
75gr. tereyağ veya margarin
1türk kahvesi fincanı un
120gr. Bitter çikolata
Kalıplara serpmek için pudra şekeri
Kalıpları yağlamak için margarin

Yapılışı:
 İlk olarak kullanılacak küçük sufle kalıpları margarinle iyice yağlanıp üzerleine pudra şekeri serpilir ve buzdolabına kaldırılır...
Diğer tarafta tereyağ ve çikolata beraber eritilir ılımaya bırakılır...
Ayrı bir yerde yumurtalarla şeker mixerle krema kıvamını alana kadar çırpılır ve un eklenip çırpmaya devam edilir.Ilımış olan tereyağlı çikolata karışıma eklenerek bir kaşık yardımıyla yavaş karıştırılır,buzdolabından çıkartılan kalıplara paylaştırılır önceden ısıtılmış 180dereceli fırında 10dakika pişirilip hemen alınır(bu süre uzarsa içi akışkan olmaz) fırından aldıktan sonra kalıplar ters çevrilerek çıkartılır ve sıcak servis yapılır....
Afiyet olsun...
 

1 Temmuz 2013 Pazartesi

BİTLİ KURABİYE (SUSAMLI)





















  

BİTLİ KURABİYE (SUSAMLI)
Malzemeler:
250gr. Margarin(1kaşığı susamı kavurmak için ayrılacak)
1Su bardağı sıvıyağ
1Su bardağı pudra şekeri
1Su bardağı nişasta
1Su bardağı susam
1Paket kabartma tozu
1Paket vanilya
Aldığı kadar un

Yapılışı:
İlk olarak  ayrılan bir kaşık yağda susam rengi değişene dek kavrulup soğumaya bırakılır...
Oda sıcaklığında yumuşamış margarin pudra şekeriyle karıştırılıp,sıvıyağ,nişasta,vanilya,kavrulan susam,kabartama tozu ve aldığı kadar un eklenerek yoğrulur.Hamurdan parçalar koparılarak elde yuvarlanıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir ve önceden ısıtılmış 175dereceli fırında beyaz kalacak şekilde pişirilir...
Afiyet olsun... 




22 Haziran 2013 Cumartesi

ÇİLEK SOSLU YALANCI TAVUK GÖĞSÜ


ÇİLEK SOSLU YALANCI TAVUK GÖĞSÜ
 Malzemeler:
125gr. Margarin
1Su bardağı un
1Su bardağı toz şeker
5 Su bardağı Süt
1paket vanilya

Çilek sosu:
500gr. Çilek
3-4yemek kaşığı şeker(pudra şekeride olabilir)
2Yemek kaşığı nişasta

Yapılışı:
Geniş bir tencerede margarin eritilip un eklenerek un kokusu çıkana dek kavrulur ve süt eklenerek devamlı karıştırılır şeker ilave edilip koyulaşana dek pişirilir  en son vanilya eklenip ocaktan alınarak mixerle çırpılır...eğer borcamda yapılacaksa sudan geçirilmiş borcama dökülür...
Sos için çilekler yıkanıp robotton geçirilip,şeker ve nişastada eklenerek küçük bir tencerede karıştırılarak pişirilir...Tavuk göğsünün üzerine dökülür...
 (eger benim gibi bir kalıpta yapılacaksa ilk olarak çilek sosu dökülüp sonra tavuk göğsü dökülür ve servis yapmadan önce kalıp ters çevrilerek çıkartılır.)  
Tatlı soğumaya bırakılır soğuduktan sonra buzdolabında bir gece bekletilir..
Afiyet olsun... 

19 Haziran 2013 Çarşamba

PEYNİRLİ PİLELİ MİNİ KREPLER




Krep yapmayı hemen hemen herkes bilir sanırım bende çok severim ve sık yaparım arkadaşımda krepin bu şekilde sunumunu görünce bayıldım..Çay masalarında  ilgi gören  şık bir sunum...paylaşımı ve  tarif için  arkadaşım  Disalce' ye çok teşekkür ederim...

PİLELİ MİNİ KREPLER
Malzemeler:
1Yumurta
1Küçük çay bardağı süt
4-5Yemek kaşığı un
1tatlı kaşığı sıvıyağ
1çay kaşığın tuz
1çay kaşığı salça(renkli yapmak isteyenler için)
 
iç malzemesi:
Labne peynir
Maydonoz
Kırmızı biber

Yapılışı:
Yumurta,süt,sıvıyağ,tuz,un  hepsi çırpılır. Renklide yapmak isteyenler hamurun yarısına salça ilave edebilir...Tava çok az sıvıyağ ile yağlanıp ısıtılır,hamurdan 1er yemek kaşığı alınarak tavaya dökülüp kaşık sırtıyla yuvarlak avuiçi büyüklüğünde dağıtılır arkalı önlü pişirilir.
(Her hamur dökülmeden tava bikaç damla sıvıyağla yağlanır.)
İçini hazırlamak için kırmızı biber küçük küçük doğranır,maydonoz kıyılır ve labneyle karıştırılır..
Pişen kreplerin ortalarına iç malzemeden konularak karşılıklı birleştirilir ve krebin bir ucundan başlayarak kürdan ile zigzag yaparak dikilir..
Bu malzemeden 15 adet çıkıyor..
Afiyet olsun... 
 


10 Haziran 2013 Pazartesi

TENCEREDE FİNCAN KEK








































































Çok pratik,yağsız,hafif,leziz ......


Malzemeler:
1Yumurta
1çay bardağı süt
1,5 Çay bardağı şeker
2Çay bardağı un
2Yemek kaşığı kakao
1Paket kabartma tozu
1Paket vanilya

Önce yumurta ve şeker olmak üzere bütün malzemeler mixer yardımıyla çırpılır ve yağlanmış kahve fincanlarına yarıya kadar doldurulup geniş bir tencereye fincanlar dizilir.Tencerenin yarısına kadar su eklenip fincanların üzeri bir havlu bez veya herhangi bir bezle kapatılarak tencerenin kapağı bunun üzerine kapatılıp ocağa alınır önce kaynayana kadar yüksek ateşte kaynadıktan sonra ocak kısılarak kısık ateşte 15-20 dakika hiç kapağı açılmadan pişirilir...Ocaktan aldıktan sonra kapak açılmadan 15dakika bekletilir,servis yaparken isteğe göre fincanlar ters çevrilerek kekler çıkartılır veya fincanda servis edilir...
Afiyet olsun...