29 Ocak 2014 Çarşamba
HUMUS
Humus çok lezzetli benimde çok sevdiğim mezelerden biridir.Nohutu bir gece önceden haşlayarak veya hazır nohut konservesi kullanarakta yapılabilir.
Eğer blender kullanılarak yapılacaksa nohutların kabuklarını soymak gerekmez ama eğer ezilerek yapılacaksa kabukları mutlaka soyulmalıdır..
HUMUS
Malzmeler:
2Su bardağı Haşlanmış Nohut
1/2 su bardağı Tahin
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
2Limon
3-4Diş sarımsak
Tuz
Kimyon
Yapılışı:
Akşamdan ıslatılmış nohut haşlanıp suyu süzülür, pürüzsüz olana dek blender 'dan geçirilir..Üzerine ezilmiş sarımsak,tahin,zeytinyağı,limon,tuz,kimyon eklenip iyice karıştırılır kıvam çok yoğunsa (gerekirse) azar azar su eklenerek kıvamı açılıp ayarlanır ve servis tabağına alınarak üzerine sızma zeytinyağı gezdirilip nohut taneleri ve pul biberle süslenir...
Afiyet olsun...
Gönderen
Serap'la turuncu lezzetler
zaman:
11:18
1 yorum
Etiketler: SALATA VE MEZELER
26 Ocak 2014 Pazar
HAVUÇ GÖRÜNÜMLÜ PATATES SALATASI
Malzemeler:
Patates
Domates biber salçası karışımı
Sarımsak
Sıvıyağ
Tuz
Karabiber,kimyon,kırmızı toz biber,pul biber
Maydonoz veya dereotu
Patatesler kabukları soyulup haşlanır,rendelenip salça,sıvıyağ,ezilmiş sarımsak,tuz ve baharatlar eklenip yoğrulur ve parçalar koparılıp havuç şekli verilir.Maydonoz veya dereotuylada saplarının görünümü verilip buzdolabında bekletilir...
Gönderen
Serap'la turuncu lezzetler
zaman:
12:13
1 yorum
Etiketler: SALATA VE MEZELER
16 Ocak 2014 Perşembe
MUHALLEBİLİ KADAYIF
En çok sevdiğim tatlıların başında geliyor bu muhteşem tatlı..Mutlaka denenmesi gereken tariflerden....
MUHALLEBİLİ KADAYIF
250-300gr.yaş tel kadayıf
4-5 yemek kaşığı şeker
1Su bardağı İri kırılmış ceviz
1Çay bardağı sıvıyağ
Muhallebisi:
4Yemek kaşığı Un
3Yemek kaşığı Nişasta
1Su bardağı şeker
1lt. Süt
1Paket krema
1Paket vanilya
Yapılışı:
Öncelikle kadayıfı küçük küçük parçalayalım,sıvıyağı bir tavaya alıp kızdıralım ve kadayıfı ekleyip kavururken şekeride ilave edelim kadayıfın rengi dönene kadar kavurup cevizi ekleyelim çok azda böyle kavurup ocaktan alalım..
Muhallebisini hazırlamak için bir tencereye un,nişasta,şeker ve sütü alıp sürekli karıştırarak koyulaşana dek pişirelim ocaktan aldıktan sonra vanilyayı ekleyip karıştırıp soğumaya bırakalım..
Muhallebi soğuduktan sonra kremayı ekleyip mixerle çırpalım...
Dikdörtgen veya kare bir borcama kadyıfın yarısını serpip üzerini elimizle düzeltelim ve muhallebiyi dökelim.Muhallebinin üzerinede kadayıfın diğer yarısını heryerine gelecek şekilde serpip düzeltelim..Tatlıyı buzdolabına kaldırıp birkaç saat bekledikten sonra servis yapalım(mümkünse bir gece bekletilmeli)
Afiyet olsun...
Gönderen
Serap'la turuncu lezzetler
zaman:
11:47
1 yorum
Etiketler: SÜTLÜ TATLILAR, TATLILAR
14 Ocak 2014 Salı
HURMALI KURABİYE

Bu kurabiyenin tarifi mutfakta1inci.blogspot.com 'dan kendisine paylaşımı için teşekkür ederim...Görünce hemen denemek istedim iyikide denemişim çok leziz kurabiyelerim oldu mutlaka denemelisiniz...
HURMALI KURABİYE
Malzemeler:
125 gr. Tereyağ(oda sıcaklığında)
1Çay bardağı sıvıyağ
1Yumurta
5Yemek kaşığı nişasta
1Çay bardağı pudra şekeri
1Paket vanilya
1Paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
İçine:
Yumuşak Hurma(çekirdeği çıkarılmış)
Badem veya fındık
Üzerine:
Pudra şekeri
Yapılışı:
Öncelikle hurmaların çekirdekleri çıkarılır ve içlerine bütün badem veya fındık konur hazırlanır...
Hamuru için bütün malzemeler bir kabın içinde yoğrularak hazırlanır.Hamurdan parçalar koparılarak yuvarlanıp avuçiçinde açılıp ortalarına içine badem yerleştirilmiş bütün hurma konur kapatılıp badem şekli verilir..Yağlı kagıt serilmiş tepsiye dizilerek önceden ısıtılmış 180dereceli fırında hafif pembeleşene dek pişirilir...Servis yaparken üzerlerinepudra şekeri serpilip servis yapılır...
Afiyet olsun...
Gönderen
Serap'la turuncu lezzetler
zaman:
10:50
1 yorum
Etiketler: TATLI KURABİYELER
7 Ocak 2014 Salı
PORTAKALLI ZENCEFİLLİ KEK
Malzemeler
3Yumurta
1,5Su bardağı şeker
1Su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
1Portakal kabuğu rendesi
2Çay bardağı sıvıyağ
1Paket kabartma tozu
bir çimdik tuz
1Tatlı kaşığı toz zencefil
1çay kaşığı tarçın
isteğe göre iri çekilmiş badem veya ceviz
3Su bardağına yakın Un(normal kek kıvamına göre ayarlanır)
2Adet portakal
Yapılışı:
Derin bir çırpma kabına oda sıcaklığındaki yumurtalar alınıp mixerle çırparken şeker eklenip çırpılır,
üzerine portakal suyu,sıvıyağ eklenip devam edilir,portakal kabuğu rendesi,tuz,zencefil,tarçın,badem veya ceviz ilave edilip en son kabartma tozu ve unla çırpılır.
Kalıp önce yağlanır ince yuvarlak dilimlenmiş kabuklu portakallar kalıba yerleştirilip üzerine hazırlanan kek hamuru dökülür,önceden ısıtılmış 175 dereceli fırında pişirilir...Fırından çıkınca soğuduktan sonra kalıp ters çevrilip çıkarılır...
Afiyet olsun...
5 Ocak 2014 Pazar
3-2-1 POĞAÇASI
3-2-1 POĞAÇASI
Malzemeler:
2Su bardağı yoğurt
1Su bardağı sıvıyağ
3Paket Kabartma tozu
1Tatlı kaşığı tuz
Alabildiği kadar Un
Üzeri için galeta unu
İç malzemesi:
Beyaz Peynir(ufalanmış)
Kıyılmış maydonoz
Yapılışı:
Bir yoğurma kabına yoğurt,sıvıyağ,tuz,kabartma tozu alınarak yavaş yavaş un ilavesiyle yumuşak bir hamur yoğrulur.Hamur biraz dinlendirildikten sonra parçalar kopararak avucunuzda açılıp ortasına iç malzemeden konulur ve yuvarlanıp galeta ununa bulanır yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilip önceden ısıtılmış 180- 200dereceli fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir...
Afiyet olsun...
Gönderen
Serap'la turuncu lezzetler
zaman:
11:28
0
yorum
Etiketler: HAMUR İŞLERİ
3 Ocak 2014 Cuma
ETLİ BEYAZ LAHANA SARMASI
ETLİ BEYAZ LAHANA SARMASI
Malzemeler:
1Adet beyaz lahana
Kıyma
Kuru soğan
Maydonoz,nane
Pirinç
Domates salçası
Biber salçası
Nar ekşisi
Sarımsak
Tuz,karabiber,kimyon,kırmızı biber,pul biber,kuru nane
istenilen baharatlar eklenebilir...
Margarin yada sıvıyağ(ben sıvıyağ kullanıyorum)
Yapılışı:
İlk olarak beyaz lahana yıkandıktan sonra yaprakları ayrılarak kaynayan suda haşlanır(sadece biraz yumuşaması sarılacak kıvama gelmesi yeterli) ....
İç malzemeyi hazırlamak için bir kaba kıyma,yemeklik doğranmış kuru soğan,sarımsak,kıyılmış maydonoz,nane,pirinç,salçalar,nar ekşisi,tuz, baharatlar ve yağ alınarak azıcık su ilavesiyle yoğrulur...
Haşlanan lahanadan parçalar keserek iç malzemeden konulup sarılıp tencereye dizilir bittikten sonra
sarmaların üzerine sarma taşı veya porselen bir tabak konulup üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edilir ve tencerenin kapağı kapatılıp kısık ateşte pişirilir...
Eğer üzerine ayrıyetten sos yapmak istemezseniz ozaman ilave edeceğiniz suya salça ekleyerek salçalı su yapıp tencereye ekleyip pişirin...
SOSU İÇİN:
Çok az yağda salça kavrulup azıcık suyla açılıp pişirilir....
Sarmaları servis yaparken üzerlerine gezdirilir.....
Afiyet olsun....
2 Ocak 2014 Perşembe
MOZZARELLA PEYNİRLİ SÜPRİZ KÖFTE
MOZZARELLA PEYNİRLİ SÜPRİZ KÖFTE
Malzemeler
3oogr.orta yağlı kıyma
1kuru soğan
2Yemek kaşığı galeta unu
1Diş sarımsak
tuz,karabiber,kimyon
Mini mozzarella peynir(bana 20tanelik bir paket yetti)
Yapılışı:
Kıyma,rendelenmiş soğan,galeta unu,ezilmiş sarımsak tuz ve baharatlar karıştırılarak yoğrulur ve 15dakika buzdolabında bekletilir..
Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanıp bastırarak açıp ortalarına bir tane mini mozzarella peynir konulur ve kapatılarak minik toplar yapılır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilerek önceden ısıtılmış 200dereceli fırında kızarana dek pişirilir sıcak servis yapılır...
Afiyet olsun....
29 Aralık 2013 Pazar
NARLI YEŞİL MERCİMEK SALATASI
NARLI YEŞİL MERCİMEK SALATASI
Malzemeler:
Haşlanmış yeşil mercimek
Rendelenmiş havuç
Taze soğan(kıyılmış)
Maydonoz(kıyılmış)
Dereotu(kıyılmış)
Nar taneleri
Sıvıyağ
Limon
Nar ekşisi
Tuz,karabiber,pul biber
Yapılışı:
Bütün malzemeler karıştılıp servis tabağına alınarak nar taneleri ile süslenir...
Afiyet olsun....
Gönderen
Serap'la turuncu lezzetler
zaman:
10:43
0
yorum
Etiketler: SALATA VE MEZELER
27 Aralık 2013 Cuma
ZEYTİNYAĞLI PORTAKALLI KEREVİZ DOLMASI
PORTAKALLI KEREVİZ DOLMASI
Malzemeler
2Adet kereviz
2Havuç(küp doğranmış)
1Çay bardağı konserve veya haşlanmış bezelye
15 adet arpacık soğan
1Patates(küp doğranmış)
1Çay bardağı Sızma zeytinyağı
1Su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
1Limon suyu
1Tatlı kaşığı toz şeker
Tuz
Dereotu
Yapılışı:
ilk olarak kerevizler soyulup ortadan(eninden) ikiye kesilir içleri oyulur ve limon sıkılmış suya atılır (kararmamaları için)
Diğer tarafta zeytinyağ tencereye alınıp kızdırılır arpacık soğan atılıp sotelenirken küp doğranmış havuçta eklenir sotelemeye devam edilir küp doğranmış patatesde eklenip bezelyede ilave edilir tuz,şeker eklenip karıştırılır ve kerevizler tencereye yerleştirilip üzerine 1bardak portakal suyu,1limon suyu ve bir bardak sıcak su dökülüp tencerenin kapagı kapatılıp kısık ateşte pişmeye bırakılır...Kerevizler yumuşayana dek pişirilip soğumaya bırakılır..
Kerevizler tencereden bir servis tabağına alınıp havuçlu bezelyeli patatesli karışımdan kerevizlerin içlerine konulup üzerleri dereotuyla süslenir...
Afiyet olsun...
Gönderen
Serap'la turuncu lezzetler
zaman:
12:29
0
yorum
Etiketler: ZEYTİNYAĞLILAR
26 Aralık 2013 Perşembe
ÇÖP ŞİŞTE HAMSİ
ÇÖP ŞİŞTE HAMSİ
MAlzemeler:
1Kg. hamsi
Un
Sıvıyağ
Çöp şiş
Tuz
Hamsiler temizlenip yıkanıp suyu süzdürülür...
Una tuz ilave edilip karıştırılır ve balıklar unlanarak tek tek çöp şişe geçirilip dizilir..Hepsi bittikten sonra tekrar una bulanıp fazla unu silkelenip kızgın sıvıyağda kızartılır...
Afiyet olsun...
Gönderen
Serap'la turuncu lezzetler
zaman:
12:03
0
yorum
Etiketler: BALIK YEMEKLERİ
15 Aralık 2013 Pazar
YALANCI İÇLİ KÖFTE
YALANCI İÇLİ KÖFTE
Dışı için malzemeler:
1,5 Su bardağı ince bulgur
2Adet patates
1Yumurta
1Yemek kaşığı un
1Yemek kaşığı salça
İç malzemesi:
250 gr. Kıyma
1Kuru soğan
1Çay bardağı iri çekilmiş ceviziçi
Maydonoz
Tuz,karabiber.kimyon,pul biber
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Yapılışı:
İlk olarak ince bulguru geniş bir kaba alıp üzerini geçmeyecek kadar kaynamış su dökülüp üzeri kapatılıp şişmesi için dinlenmeye bırakılır.(kısır yapar gibi..)
Diğer tarafta patatesler soyulup haşlanır...
İçini hazırlamak için tavaya az sıvıyağ konulup kıyma kavrulurken yemeklik doğranmış soğanda eklenerek kavrulur tuz baharatlar eklenip ince kıyılmış maydonoz,ceviziçi ilave edilip ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır( soğuduktan sonra birazda buzdolabında bekletilirse daha iyi olur )
Haşlanmış patatesi ezip püre haline getirilir ve bulgura eklenerek karıştırılır üzerine yumurta,salça,un,tuz ilavesiyle yoğrulur.Yoğrulan harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak elde yuvarlaklar yapıp içleri oyulur ve hazırlanan iç malzemeden konularak kapatılır oval şekli verilir...(yuvarlakları yaparken arada eller az suyla ıslatılır)
hazırlanan köfteler bol kızgın yağda kızartılır sıcak servis yapılır...
Afiyet olsun...
Gönderen
Serap'la turuncu lezzetler
zaman:
12:24
0
yorum
Etiketler: SALATA VE MEZELER, YEMEKLER
25 Kasım 2013 Pazartesi
BAHARATLI ATIŞTIRMALIK VE ÇUBUKLAR
BAHARATLI ATIŞTIRMALIK VE ÇUBUKLAR
Malzemeler:
125gr. Tereyağ veya Margarin
2Yemek kaşığı şeker
2Yemek kaşığı sirke
1Tatlı kaşığı mahlep
1Tatlı kaşığı tuz
1Yumurta (akı içine sarısı dışına)
1Çay bardağı sıvıyağ
Aldığı kadar Un
Üzeri için:
susam
Karabiber
Kimyon
Pul biber
Zerdeçal
Kırmızı biber vb.çeşitli baharatlar
Yapılışı:
Yoğurma kabına bütün malzeme alınarak yoğrulur kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır.Hamurdan istenilen şekiller yapılarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilip üzerlerine ayrılan yumurta sarısı sürülüp çeşitli baharatlar serpilierek önceden ısıtılmış 180dereceli fırında pembeleşene dek pişirilir..
Afiyet olsun...
Gönderen
Serap'la turuncu lezzetler
zaman:
04:45
0
yorum
Etiketler: TUZLU KURABİYELER
10 Eylül 2013 Salı
ŞERİT POĞAÇA
Malzemeler:
1Su bardağı ılık süt
1/2 Su bardağı ılık su
1/2 Su bardağı sıvıyağ
2Yemek kaşığı şeker
1,5 Tatlı kaşığı tuz
1Yaşmaya veya 1paket kuru maya
Un
iç malzeme:
istenilen herhangi bir malzeme olabilir
Üzeri için:
Yumurta sarısı
Arzuya göre susam.çörekotu.haşhaş
Yapılışı:
Öncelikle süt ve şekerle maya eritilip diğer malzemeler eklenerek yoğrulur ve hamur üzeri kapatılıp mayalanmaya bırakılır...
Hamur iki katına çıkıp mayalandıktan sonra parçalar koparılıp avuçiçiyle bastırarak açılır üst kenarına malzemeden konulup alt tarafı yani boş kalan yerden aşağıdan tamamen koparmadan şeritler kesilir ve rulo yapar gibi sarılıp ay şekli verilir yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilip birazda böyle tepside mayalandırılır üzerlerine yumurta sarısı sürülüp susam veya çörekotu veya haşhaş serpilip önceden ısıtılmış 200derceli fırında kızarana dek pişirilir..
Afiyet olsun...
Gönderen
Serap'la turuncu lezzetler
zaman:
12:44
3
yorum
Etiketler: HAMUR İŞLERİ
28 Ağustos 2013 Çarşamba
ELMALI GÜL KURABİYE

ELMALI GÜL KURABİYE
125 gr. Margarin veya tereyağı
1Yumurta
1Çay bardağı sıvıyağ
1Çay bardağı yoğurt
1Çay bardağı pudra şekeri
1Çay bardağı nişasta
1Paket kabartma tozu
1Paket vanilya
Aldığı kadar un
İç malzemesi için:
4Elma
4Yemek kaşığı şeker
2 Tatlı kaşığı tarçın
İri çekilmiş fındık veya ceviz
Yapılışı:
Oda sıcaklığında yumuşamış margarin ve diğer malzemeler karıştırılarak yoğrulup yumuşak bir hamur elde edilir...
İç malzesi elmalar soyularak rendelenip şeker eklenerek suyunu çekene dek pişirilip tarçın ve ceviz eklenerek hazırlanır...
Hamur tezgahta merdaneyle açılarak bir çay bardağı yardımıyla yuvarlaklar kesilir.(Bir yuvarlağın yarısına gelecek şekilde diğer yuvarlak üstüne konup) bu şekilde dört yuvarlak üstüste dizilerek en üste gelen yuvarlağa iç malzemeden konulup rulo yapılır ve ikiye kesilir bu şekilde gül şekli elde edilir yağlanmış tepsiye dizilerek önceden ısıtılmış 175-180dereceli fırında beyaz kalacak şekilde pişirilir ve soğumaya bırakılır servis yaparken üzerlerine pudra şekeri serpilir...
Afiyet olsun...
Gönderen
Serap'la turuncu lezzetler
zaman:
11:49
2
yorum
Etiketler: TATLI KURABİYELER
30 Temmuz 2013 Salı
KARAMEL SOSLU ZENCEFİLLİ KEK
Tarif Yasin Sözen Chef' ten nefis bir kek oldu deneyin derim....
KARAMEL SOSLU ZENCEFİLLİ KEK
Malzemeler:
150 gr. Bal(2yemek kaşığı)
3/4 su bardağı esmer şeker
1+1/4 su bardağı sıcak su
2su bardağı un
1,5çay kaşığı toz zencefil
1,5çay kaşığı tarçın
1paket kabartma tozu
3/4 çay kaşığı karbonat
1/4çay kaşığı tuz
90gr.Tereyağ
1yemek kaşığı şeker
1Yumurta
Karamel sosu:
1su bardağı şeker
85gr.tereyağ
1küçük kutu krema
Yapılışı:
Kaynar su,bal ve esmer şeker karıştırılıp soğumaya bırakılır.
Ayrı bir yerde un,baharatlar,kabartma tozları karıştırılır..
Çırpma kabında tereyağ,beyaz şeker ve yumurta mixerle çırpılır, buna diğer bütün karışımlar eklenerek çırpılıp 20x23 cm yağlanmış borcama dökülür 175dereceli önceden ısıtılmış fırında 30-40dk pişirilir...
Sosunu hazırlamak için kısık ateşte şeker eritilip tereyağ eklenir kremada eklenerek karıştırılır...
Kek servis yapılacağı zaman üzerine sosdan gezdirilerek servis yapılır...
Afiyet olsun...
19 Temmuz 2013 Cuma
KEK KALIBINDA ZEYTİNLİ BALON EKMEKÇİKLER
KEK KALIBINDA BALON EKMEK
Malzemeler:
1Su bardağı ılık süt
1/2 Su bardağı ılık su
1/2 Su bardağı sıvıyağ
2Yemek kaşığı şeker
1,5 Tatlı kaşığı tuz
1Yaş maya
Un (aldığı kadar)
İç malzeme:
Çekirdekleri çıkarılmış siyah zeytin veya zeytin ezmeside olabilir
Üzeri için:
1Yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
Kekik
1Diş sarımsak
Yapılışı:
İlk olarak derin bir kaba maya süt ve şeker alıanarak maya eritilir,diğer malzemelerde eklenerek yoğrulup yumuşak bir hamur elde edilir ve üzeri kapatılıp mayalanmaya bırakılır..
Diğer tarafta üzeri için ocakta tereyağ eritilip ezilmiş sarımsak ve kekik eklenip ocaktan alınır soğumaya bırakılır...
Hamur mayalandıktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koaparılarak yuvarlanıp elde açılır içine zeytin konulup kapatılır ve erittiğimiz tereyağına bulanıp yuvarlanır kek kalıbına konulur hamur bitene kadar bu işlem yapılıp önceden ısıtılmış 200dereceli fırında kızarana dek pişirilir...Fırından çıktıktan sonra soğutulup kalıp ters çevrilerek servis yapılır..
Afiyet olsun..
Gönderen
Serap'la turuncu lezzetler
zaman:
06:33
3
yorum
Etiketler: HAMUR İŞLERİ
18 Temmuz 2013 Perşembe
AVOCADO DİP SOS-2-
AVOCADO DİP SOS
Malzemeler:
1Tane olgunlaşmış avocado
1Diş sarımsak
Yarım limon
Tuz
İyice yumuşamış avocadonun kabuğu soyulup çekirdeği çıkarılır ve ezilip püre haline getirilir.
Üzerine tuz,ezilmiş sarımsak,limon suyu eklenerek karıştırılır...
Özellikle Kalamar yanına servis edilebilecek güzel bir sostur....
Afiyet olsun....
Gönderen
Serap'la turuncu lezzetler
zaman:
05:21
0
yorum
Etiketler: SALATA VE MEZELER
BULGUR PİLAVI
BULGUR PİLAVI
Malzemeler:
1Su bardağı pilavlık kalın bulgur
1Adet kuru soğan
2Sivri biber
1-2 domates
1diş sarımsak
1Yemek kaşığı domates salçası
Sıvıyağ veya tereyağla sıvıyağ karışımıda olabilir
1adet et bulyon
tuz,pul biber
2su bardağı su
Yapılışı
Tencereye yağ alınıp üzerine yemeklik doğranmış soğan ve sarımsak eklenir sotelenir küçük doğranmış biber ilave edilip devam edilir kabukları soyulmuş küp doğranmış veya rendelenmiş domateste eklenerek sotelemeye devam edilir salça ilave edilir domates suyunu çekene dek sotelenip bulgur eklenerek kavrulur,et bulyon sıcak suda eritilerek bulgura su eklenir tuzu pulbiberide eklenip karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılarak kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu çekene dek pişirilip demlenmeye bırakılır...
Afiyet olsun...
17 Temmuz 2013 Çarşamba
KÖZLENMİŞ PATLICAN VE KIRMIZI BİBER SALATASI
Malzemeler:
Közlenmiş patlıcan veya konservesi
Közlenmiş kırmızı biber
Sarımsak
Sirke
Zeytinyağı
Tuz
Limon
Köz patlıcan ve biber ufak doğranır ezilmiş sarımsak,sirke,limon,tuz ve zeytinyağı eklenerek karıştırılır servis tabağına alınır...
Afiyet olsun..
Gönderen
Serap'la turuncu lezzetler
zaman:
07:59
0
yorum
Etiketler: SALATA VE MEZELER
TOYGA ÇORBASI
TOYGA ÇORBASI
Malzemesi:
1Su bardağı buğday
1/2 Su bardağı nohut
1Kase yoğurt
2Yemek kaşığı un
Su
tuz,kuru nane
üzeri için tereyağı(sıvıyağda olabilir)
Yapılışı:
İlk olarak bugday ve nohut ayrı ayrı akşamdan ıslatılır .
Ertesi gün nohut haşlanıp süzülür.Bugday suyla haşlanırken (yumuşadıktan sonra) üzerine haşlanan nohut ilave edilip bir süre beraber pişirilir.
O pişerken terbiyesi için bir kasede yoğurt,un ve az soğuk suyla çırpılır kıvamı açılınca kaynamakta olan sudanda ilave edilir(terbiyenin kesilmesini önlemek için) hazırladığımız bu terbiye kaynayan nohut ve bugdayın üzerine yavaş yavaş karıştırarak dökülür,tuzu eklenip istenilen kıvama gelince ocaktan alınır..
Üzeri için tavada tereyağını veya sıvıyağı kızdırıp üzerine kuru nane ilave edilip ocaktan alınır ve çorbanın üzerine gezdirilir....
Afiyet olsun...
12 Temmuz 2013 Cuma
MİDYE BÖREK
MİDYE BÖREK
Malzemeler:
1Çay bardağı yoğurt
1Çay bardağı sıvıyağ
1Yumurta
1Paket kabartma tozu
1Çay kaşığı tuz
1Yemek kaşığı sirke
Aldığı kadar Un
Açmak için Nişasta
Üzerine sürmek için Tereyağ
İç malzemesi:
İstenilen bir iç malzemesi seçilir
Maydonoz+peynir karışımı olabilir
Kavrulmuş soğan kıyma olabilir
Yapılışı:
İlk olarak derin bir yoğurma kabına yoğurt,sıvıyağ,yumurta,tuz,sirke alınarak karıştırılıp kabartma tozu ve un ekleyerek yoğrulup yumuşak bir hamur elde edilir..
Hamur dinlenmeye bırakılır.
Diğer tarafta iç malzeme hazırlanır.
Dinlenen hamur 8 veya 10 bezeye ayrılır.Bezeler tek tek nişasta serpilerek tabak büyüklüğünde açılıp aralarınada nişasta serpilerek üstüste konur ve hepsi birden açılabildiği kadar açılır.
Açılan hamur rulo yapılıp bir cm. kalınlığında kesilir.
Kesilen parçaları çevirip eninden (geniş kısmından) avuçiçiyle bastırıp açılır ve iç malzemden konulup kapatılır böylece midye şekli almış olur,yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilerek üzerlerine eritilmiş tereyağı sürülür önceden ısıtılmış 180dereceli fırında pişirilir...
Afiyet olsun...
Gönderen
Serap'la turuncu lezzetler
zaman:
07:11
0
yorum
Etiketler: HAMUR İŞLERİ
9 Temmuz 2013 Salı
ÇİKOLATA ŞELALESİ
Bu nasıl muhteşem bişeydir yemelere doyulmuyor adının hakkını fazlasıyla veriyor:) ilk denememden sonra kaç defa yaptım hatırlamıyorum pratik,kolay,görüntü süper lezzet muhteşem hemen mutfağa girin bence:) Bu ölçülerle 4adet çıkıyor bilginize....
ÇİKOLATA ŞELALESİ
Malzemeler:
2yumurta(oda sıcaklığında)
3yemek kaşığı şeker
75gr. tereyağ veya margarin
1türk kahvesi fincanı un
120gr. Bitter çikolata
Kalıplara serpmek için pudra şekeri
Kalıpları yağlamak için margarin
Yapılışı:
İlk olarak kullanılacak küçük sufle kalıpları margarinle iyice yağlanıp üzerleine pudra şekeri serpilir ve buzdolabına kaldırılır...
Diğer tarafta tereyağ ve çikolata beraber eritilir ılımaya bırakılır...
Ayrı bir yerde yumurtalarla şeker mixerle krema kıvamını alana kadar çırpılır ve un eklenip çırpmaya devam edilir.Ilımış olan tereyağlı çikolata karışıma eklenerek bir kaşık yardımıyla yavaş karıştırılır,buzdolabından çıkartılan kalıplara paylaştırılır önceden ısıtılmış 180dereceli fırında 10dakika pişirilip hemen alınır(bu süre uzarsa içi akışkan olmaz) fırından aldıktan sonra kalıplar ters çevrilerek çıkartılır ve sıcak servis yapılır....
Afiyet olsun...
1 Temmuz 2013 Pazartesi
BİTLİ KURABİYE (SUSAMLI)
BİTLİ KURABİYE (SUSAMLI)
Malzemeler:
250gr. Margarin(1kaşığı susamı kavurmak için ayrılacak)
1Su bardağı sıvıyağ
1Su bardağı pudra şekeri
1Su bardağı nişasta
1Su bardağı susam
1Paket kabartma tozu
1Paket vanilya
Aldığı kadar un
Yapılışı:
İlk olarak ayrılan bir kaşık yağda susam rengi değişene dek kavrulup soğumaya bırakılır...
Oda sıcaklığında yumuşamış margarin pudra şekeriyle karıştırılıp,sıvıyağ,nişasta,vanilya,kavrulan susam,kabartama tozu ve aldığı kadar un eklenerek yoğrulur.Hamurdan parçalar koparılarak elde yuvarlanıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir ve önceden ısıtılmış 175dereceli fırında beyaz kalacak şekilde pişirilir...
Afiyet olsun...
Gönderen
Serap'la turuncu lezzetler
zaman:
12:10
1 yorum
Etiketler: TATLI KURABİYELER
22 Haziran 2013 Cumartesi
ÇİLEK SOSLU YALANCI TAVUK GÖĞSÜ
Malzemeler:
125gr. Margarin
1Su bardağı un
1Su bardağı toz şeker
5 Su bardağı Süt
1paket vanilya
Çilek sosu:
500gr. Çilek
3-4yemek kaşığı şeker(pudra şekeride olabilir)
2Yemek kaşığı nişasta
Yapılışı:
Geniş bir tencerede margarin eritilip un eklenerek un kokusu çıkana dek kavrulur ve süt eklenerek devamlı karıştırılır şeker ilave edilip koyulaşana dek pişirilir en son vanilya eklenip ocaktan alınarak mixerle çırpılır...eğer borcamda yapılacaksa sudan geçirilmiş borcama dökülür...
Sos için çilekler yıkanıp robotton geçirilip,şeker ve nişastada eklenerek küçük bir tencerede karıştırılarak pişirilir...Tavuk göğsünün üzerine dökülür...
(eger benim gibi bir kalıpta yapılacaksa ilk olarak çilek sosu dökülüp sonra tavuk göğsü dökülür ve servis yapmadan önce kalıp ters çevrilerek çıkartılır.)
Tatlı soğumaya bırakılır soğuduktan sonra buzdolabında bir gece bekletilir..
Afiyet olsun...
Gönderen
Serap'la turuncu lezzetler
zaman:
12:46
1 yorum
Etiketler: SÜTLÜ TATLILAR
19 Haziran 2013 Çarşamba
PEYNİRLİ PİLELİ MİNİ KREPLER
PİLELİ MİNİ KREPLER
Malzemeler:
1Yumurta
1Küçük çay bardağı süt
4-5Yemek kaşığı un
1tatlı kaşığı sıvıyağ
1çay kaşığın tuz
1çay kaşığı salça(renkli yapmak isteyenler için)
iç malzemesi:
Labne peynir
Maydonoz
Kırmızı biber
Yapılışı:
Yumurta,süt,sıvıyağ,tuz,un hepsi çırpılır. Renklide yapmak isteyenler hamurun yarısına salça ilave edebilir...Tava çok az sıvıyağ ile yağlanıp ısıtılır,hamurdan 1er yemek kaşığı alınarak tavaya dökülüp kaşık sırtıyla yuvarlak avuiçi büyüklüğünde dağıtılır arkalı önlü pişirilir.
(Her hamur dökülmeden tava bikaç damla sıvıyağla yağlanır.)
İçini hazırlamak için kırmızı biber küçük küçük doğranır,maydonoz kıyılır ve labneyle karıştırılır..
Pişen kreplerin ortalarına iç malzemeden konularak karşılıklı birleştirilir ve krebin bir ucundan başlayarak kürdan ile zigzag yaparak dikilir..
Bu malzemeden 15 adet çıkıyor..
Afiyet olsun...
Gönderen
Serap'la turuncu lezzetler
zaman:
07:24
1 yorum
Etiketler: HAMUR İŞLERİ, İKRAMLIKLAR
10 Haziran 2013 Pazartesi
TENCEREDE FİNCAN KEK


Çok pratik,yağsız,hafif,leziz ......
Malzemeler:
1Yumurta
1çay bardağı süt
1,5 Çay bardağı şeker
2Çay bardağı un
2Yemek kaşığı kakao
1Paket kabartma tozu
1Paket vanilya
Önce yumurta ve şeker olmak üzere bütün malzemeler mixer yardımıyla çırpılır ve yağlanmış kahve fincanlarına yarıya kadar doldurulup geniş bir tencereye fincanlar dizilir.Tencerenin yarısına kadar su eklenip fincanların üzeri bir havlu bez veya herhangi bir bezle kapatılarak tencerenin kapağı bunun üzerine kapatılıp ocağa alınır önce kaynayana kadar yüksek ateşte kaynadıktan sonra ocak kısılarak kısık ateşte 15-20 dakika hiç kapağı açılmadan pişirilir...Ocaktan aldıktan sonra kapak açılmadan 15dakika bekletilir,servis yaparken isteğe göre fincanlar ters çevrilerek kekler çıkartılır veya fincanda servis edilir...
Afiyet olsun...