30 Mayıs 2010 Pazar

ELMA PÜRELİ TART



 


















 

 






Bu nefis tartın tarifi  sevgili Cemal Türkan ustadan..

ELMALI TART
Hamuru için:
1/2Paket margarin(125gr.)
1,5 Yemek kaşığı şeker
Yarım çay kaşığı tuz
1Yumurta sarısı
Yarım çay bardağı su
2Su bardağı un(az gelirse eklenebilir)

Elma püresi için:
3-4 Adet elma
1Çay bardağı şeker
2Yemek kaşığı limonsuyu
2Yemek kaşığı su

Üzeri için:
3-4Elma

 
1Paket şeffaf tart jölesi

Yapılışı:
İlk olarak tartın hamurunu hazırlamak için derin bir kaba ince kıyılmış margarin,şeker,tuz,yumurta sarısı,su ve un alınıp yoğrulur ve üzerine nemli bir bez örtülerek dinlendirilir..
Elma püresini hazırlamak için elmalar soyulup çekirdekleri çıkarıldıktan sonra ufak ufak doğranıp küçük bir tencereye alınır buna şeker  limon suyu ve 2yemek kaşığı suda eklenip tencerenin kapağı kapatılıp 10dk. pişirilir kapak açılıp suyunu iyice çekene kadar 5dk. daha pişirilir ve ocaktan alınıp mixerden geçirilerek hazırlanan püre soğumaya bırakılır..
Hamur tezgaha un serpilerek açılır ve yağlı kağıt serilmiş bir tart kalıbına veya kelepçeli bir  kalıba alınıp yayılarak kenarları yükseltilir ve bir çatal yardımıyla hamurun kabarmaması için delikler yapılır.Hamurun üzerine soğumuş olan püre yayılır.Üzeri için ayırdığımız elmalar soyulup ikiye bölünerek çekirdekleri çıkarılır ve ince dilimler(2mm) halinde doğranır ve pürenin üzerine hiç boşluk kalmayacak, bir biçimde(bir dilim öbürünün üzerine gelecek şekilde) dizilir,elmaların kurumaması için üzerlerine bir fırçayla erimiş tereyağı sürülür ve önceden ısıtılmış 200dereceli fırında 30-35dk. kadar pişirilir..
Fırından çıkan tart soğutularak kalıptan çıkarılır..
Tart jölesi üzerindeki tarife göre hazırlanarak ılıtılıp tartın üzerine sürülür..
Afiyet olsun..

 

.

9 yorum:

Unknown dedi ki...

Serapcım bie elme aşığı olarak tam benlik bir tat:))Ellerine sağlık öpü
yorum...

nanekokusu dedi ki...

canım yemeğin üzerine bu harika bir tatlı oldu ben aldım ellerine sağlık sevgiyle kal selamlar...

kelebeklisaniyeler dedi ki...

Serabim ellerine saglik bende severek yaparim fransa da çok sevilen bir tatli,sen de harika yapmissin afiyet bal seker olsun,opuyorum seni.

Unknown dedi ki...

selam Serapcığım tart hem elma püreli hemde elmalı bol elma tadında olmuş güzel görünüyor ellerine sağlık canım etkinlik pastam nerede kaldı bekliyorum:)
e yaparsın birşeyler artık değilmi?:)
kek de olur sevgiler

Eya dedi ki...

Serapcigim...bende aldimdi bu tarifi ama denemek nasip olmadi. Ellerine saglik, sevgilerimle

zehra

hdidem95 dedi ki...

canım ne severim elmalı tartları olsada yesem muhteşem olmuş ellerine sağlık öptüm sevgiler

YeMeK vAkTi dedi ki...

off off ben bunu yanında bir top dondurma ve çikolata sosla düşünemedim şuanda ellerinize sağlık..Sevgilerimle..

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Muhteşem bir tart/tat olduğu kesin... Ellerine sağlık Serapcığım sıcacık sevgiler...

dokuzuncubulut dedi ki...

tok karnına bile afiyetle yenir, çok süper gözüküyor...
taze elmalar çıkar çıkmaz hemen denemeli...
Ellerinize sağlık, sevgiler.